Kunniaton harrastus ”Ei koskaan kunnon työpaikkaa”

Tankotanssin harrastajien määrä ja ikäjakauma on kasvanut, mutta harrastuksella on edelleen osan mielestä kyseenalainen maine.

Tuttava mietti sopivaa harrastusta seitsenvuotiaalle tyttärelleen. Liikunnallisesti lahjakas, pitää voimasta ja voimistelusta, notkea. Puolileikilläni ehdotin tankotanssia. Onhan kuusivuotias Aino Mäkiselkä voittanut juuri toukokuussa SM-pronssia ja lunastanut sillä paikan MM-kisapaikan ja laji vaikutti juuri sopivalta.

– Ei todellakaan. Sillä ei ole sen jälkeen mitään väliä, miten hyvät paperit sulla on. Kun sulla lukee harrastuskohdassa tankotanssi, sä et tule saamaan mitään kunnollista työpaikkaa, hän torjui.

– Mutta entäpä jos hän tekee uran tankotanssijana? Onhan Oona Kivelä maailman huippuja. Tai alkaa opettaa lajia itse?

– Ehkä kolme prosenttia maailmassa elättää itsensä lajilla. Lopuille merkintä on vaan haitallista.

Vaikka lapsi itse haluaisi, tuttava ei missään nimessä päästäisi lasta harrastamaan lajia. Harmikseni keskustelu tyrehtyi alkuunsa, enkä ehtinyt kysellä enempää. Mutta oikeastaan lauseet kertoivat kaiken. Jopa ihan pikkulasten keskuudessa tankotanssilla on edelleen strippaamiseen ja prostituutioon viittaava maine, vaikka kyse on kehonhallintaa, akrobatiaa, notkeutta ja voimaa vaativasta lajista.

Osalla mielikuva tankotanssista on edelleen rietas. Kuva Pixabay

Jäin miettimään mitkä mielikuvat ihmisillä on tankotanssista. Pyysin ystäviltä vastauksia mielikuvista ja päästäisivätkö vanhemmat omat 4-17-vuotiaat lapset harrastamaan lajia. Kukaan vastanneista ei pitänyt lajia varsinaisesti säädyttömänä, mutta muutamia kiinnostavia huomioita löytyi. Ilahduttavasti myös he uskaltautuivat vastaamaan, jotka eivät pitäisi harrastamista itsestään selvänä.

”Antaisin, vaikka olenkin tämän lajin kohdalla vähän ”konservatiivinen”. Tankotanssin miellän aikuisten lajiksi, mutta tiedän sen suosion tulleen yhä nuoremmille.” Tania

”Antaisin harrastaa, mutta ehkä miettisin mikä on sopiva ja tarpeellinen ikä kilpailla. Meidän seurassa (cheerleading) on pohdittu paljon millainen on sovelias esiintymisasu millekin ikäluokalle. Alle 15-vuotias ei esiinny vatsa paljaana. Alaosan täytyy olla riittävän peittävä (kantajalleen sopivan kokoiset urheilushortsit, myös tarvittaessa hameen alle). Koska lajissa on paljon nostoja ja tuomarit arvostelevat kehon linjoja, ovat puvut tyköistuva. Turvallisuus ensin.”  Jenni V

Antaisin, mutta kisoihin vasta kun voin taata, ettei tytärtäni kuvata pienissä vaatteissa nettiin muille jaettavaksi. Mun lapset tanssii balettia ja saman tyylisissä vaatteissa esiintyvät, mutta kuvat esiintymisistä ei ole paljastavista asennoista ym. Aviomieheni on niin konservatiivinen, ettei varmasti antaisi lasten harrastaa tuota lajia.”  Emma

Kuva Pexels Skitterphoto

Heidi oli samoilla linjoilla Emman kanssa.

”Mun mielestä tankotanssi ei oo mitenkään seksuaalista, mut on ne kuvat silti varmaan jotain pedarien unelmia..Eli harrastaa sais, mut ei siitä eteenpäin tarvis edetä (kisoihin kuvattavaksi).” Heidi

Heidi tarkensi, ettei haluaisi olla toisaalta este jos lapsi ei saisi äidin ahdistuksen vuoksi edetä lajissa. Ikää milloin aloittaa kisaaminen, hän ei osannut sanoa.

”Ihan kauheeta et tommosta pitää ees miettiä, inhottavaa olis lapsellekin perustella et mikä on se vaaran paikka tässä.” Heidi

Suurin osa antaisi epäröimättä luvan.

”Antaisin. En näe lajia mitenkään seksistisenä ja jumppa-asu se on voimistelukisoissakin päällä. Tytär kohta 5v.” Salla

Mun tytär aloitti ilma-akrobatian, johon kuuluu myös tangot.”  Reetta

Antaisin harrastaa. Emma varmasti tykkäsi, kun tykkää roikkua renkaillakin, puolapuilla yms. Saisi samalla hyvän kunnon.”  Katja

”Itselläni on joukko sirkuslaisia kaveri- ja tuttavapiirissä, joten tankoa on tullut jo pitkään ajateltua enemmän sirkuksen/akron näkökulmasta.”  Perttu (ei lapsia)

”En näe tässä lajissa mitään pahaa tai väärää, vaan ennemminkin paljon hyvää. Esimerkiksi kehittää lihaskuntoa, kehon hallintaa ja tasapainoa ylipäänsä.” Jasmiina

Antaisin. Miksi ihmeessä ei? Ehkäpä poikien sarja voisi olla vielä hieman helpompi jos kisaamaan haluaisivat? Äärikonservatiivit vetäkööt herneensä nenään, koska se tapahtuu jollain muulla syyllä sitten kuitenkin. Lauri (kaksi poikaa)

”Antaisin. Jos asuja miettii, niin kesäisellä uimarannalla ollaan melko lailla samassa asussa ja montaa muutakin lajia harrastetaan aika minimaalisissa asuissa. Eihän tuota lajia edes voisi harrastaa peittävämmissä vaatteissa kun olisivat vain tiellä.” Tapsa

Kuva Pexels

Kukaan ei uskonut tiedon harrastuksesta haittaavan työnhaussa.

”Harrastus ihan siinä missä muutkin, kuten telinevoimistelu, nyrkkeily, maalaus ym.” Jenni R

”Totta kai antaisin enkä pysty uskomaan, että tankotanssiharrastus vaikuttaisi ainakaan negatiivisesti työpaikan hakemiseen tulevaisuudessa. Jotenkin etenkin tämä työpaikkakuvio tuntuu ihan absurdiltakin.” Taija

”En usko. Päinvastoin, hyvällä fyysisellä kunnolla voisi olla positiivisia vaikutuksia työmarkkinoilla.” Salla

”En todellakaan. Olen ihan hämmentynyt näistä jutuista (että asia voisi olla jollekin ongelma).” Pauliina

Asenteet ovat muuttuneet huomattavasti tankotanssia kohtaan, mutta varmasti kestää vielä pitkään, ennen kuin sitä pidetään harrastuksena toisten joukossa. Tosin äärikonservatiiveja riittää varmasti aina. Joillain harrastuksilla tulee sitkeästi olemaan leima jotenkin sopimattomana.  

Vielä vuonna 2006 opiskelupaikka tyssäsi haastattelussa harrastukseen. Haastattelija oli hakijalle asiallinen siihen asti, kunnes kävi ilmi kamppailulajiharrastus. Asenne muuttui töykeäksi ja haastattelija tokaisi:

– No mitäs sä teet keittiössä jos saat veitsen käteen?

Hakija vastasi ihan asiallisesti, mutta näki saman tien, että homma oli sillä selvä ja opiskelupaikka menetetty. Haastattelija oli jo luokitellut hänet nakkikiskatappelijaksi.

Lähes harrastus kuin harrastus on jollekin punainen vaate. Sillä, antaako stereotypioiden vaikuttaa lapsen harrastuneisuuteen jää jokaisen harkittavaksi. Jossain vaiheessa suurimmat ennakkoluulot kaatuvat, mutta varmasti aina tulee olemaan ihmisiä, jotka pitävät sitkeästi kiinni mielikuvistaan. Sen vuoksi ymmärrän marginaalisen mahdollisuuden, että rekrytoija hylkää hakijan harrastuksen vuoksi. Mutta harrastus voi olla mitä tahansa kamppailulajista jalkapalloon, – tai siihen tankotanssiin.

Hävytön harrastus tai sitten kunnioitettavaa kuntoa vaativa. Kuva Pexels Naopolewear Nadege

2 thoughts on “Kunniaton harrastus ”Ei koskaan kunnon työpaikkaa”

  1. Tämä on kurjaa että tankourheilua pidetään jonain muuna? Tyttäreni voitti juuri viime viikoilla sm-kultaa tankourheilussa ja on 7-vuotias, eli saman ikäinen kun Aino.

    Tykkää

    1. Onnea vielä. ❤ Olin itsekin yllättynyt, että mielikuvat istuvat noin sitkeässä vaikka kyse on haastavasta ja upeasta urheilumuodosta. Pahoittelut, että pääsin vastaamaan kommenttiisi vasta nyt, meillä oli teknisiä haasteita. 😀

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s