10 vinkkiä miten selvitä vatsataudista + mitä syödä ja juoda

Sairastuimme ensin kahdeksi viikoksi sitkeään flunssaan. Juuri kun siitä oli selvitty ja oltu muutama päivä terveen kirjoissa, iski syysloman lopuksi joka perheen painajainen: vatsatauti.

Puolisentoista vuotta sitten sairastimme kaikki 5 henkeä noron. Tuolloin opin kantapään kautta miten suurperheessä kannattaa toimia. Heti kun ensimmäinen oksu iskee, ei kannata jäädä arpomaan tuleeko tätä lajia lisää, vaan toimia! Sitä ei vain tule luultavimmin lisää, vaan useamman ihmisen voimalla.

  1. Pitkät hiukset kiinni! Heti. Letille. Etenkin keskellä yötä on nihkeää pestä koko lapsi petivaatteiden vaihdon ja lattian luuttuamisen lisäksi hiuksineen kaikkineen.
  2. Matot rullalle ja sohva suojataan pyyhkeillä. Esille varataan pyyhkeitä, PALJON, jotta sohvan saa aina välittömästi suojattua uudestaan oksun yllätettyä. Pyyhkeitä kuluu sitä enemmän, mitä useampi lapsista sairastaa. Kolme lasta oksentaa kevyesti kuusi kertaa tunnissa.
  3. Oksennusvadit ja –ämpärit. Nämä kulkevat lapsen mukana yhtä tiukasti kuin ylimääräinen raaja. Kun yhteen oksennetaan, lykätään uusi nenän alle, kun mennään pesemään edellinen.
  4. Jätä hampaat pesemättä! Hampaiden pinnalla oleva plakki on normaalisti haitallista, mutta oksennustaudissa se suojaa hampaita syövyttäviltä vatsahapoilta. Jos tunnet pakottavaa tarvetta pestä hampaat, odota ainakin 20-30 minuuttia oksennuksen jälkeen, jotta hampaiden kiille ehtii kovettua.
  5. Lapset lattiatasoon. Kerrossänkyä on todella ikävä putsata pikkutunneilla, joten patjat nostetaan lattialle. Patja suojataan kombolla pyyhe, kosteussuoja, pyyhe, kosteussuoja. Usein riittää, että päällimmäinen pyyhe poistetaan lapsen oksennettua, mutta kosteussuoja suojelee patjaa jos oksennus tulee aivan ryöppyämällä.
  6. Nuku samassa tilassa lasten kanssa. Taudin akuuttivaiheessa nukuttiin isompien, 3 ja 5-vuotiaiden, kanssa olohuoneessa. Vanhempi sohvalla ja lapset vieressä patjoineen lattialla. On hämmästyttävää, miten syvimmästäkin unesta pomppasi ylös skarppina pienimmästäkin köhäisystä tai yökkäyksestä.
  7. Jos imetät, imetä, imetä ja imetä! Vatsataudissa voi imettää ja rintamaito suojaa jossain määrin myös vauvaa. Äidinmaito on myös kaikkein sulavinta ja vatsaystävällisintä ravintoa. Rintojen Montgomeryn rauhaset tunnistavat virukset ja bakteerit ja rinnat alkavat pian valmistaa näitä tuhoavaa, vauvan tarpeisiin räätälöityä maitoa. Meillä noron aikana tuolloin vain neliviikkoinen vauvakin sairastui eikä lopulta jaksanut enää edes imeä. Lypsin maitoa ja hörppyytin lusikalla. Säästyimme täpärästi tiputukselta.
  8. Juominen. Laimennetusta mehusta saa energiaa ja se ei ole niin ärjyä vatsalle kuin laimentamaton mehu. Mehua kannattaa laimentaa kuumalla tai lämpimällä vedellä, sillä haalea neste ärsyttää vähemmän vatsaa kuin jääkaappikylmä. Oman kokemuksen mukaan kannattaa siemailla vain vähän kerrallaan 5-10 minuutin välein, sillä liika neste äkisti nautittuna ärsyttää vatsaa.
  9. Ennen neuvottiin antaa syödä mitä hyvänsä, kunhan jokin maistuu. Vanhasta muistista toteutin tätä ja annoimme lapsille sipsejä. Iso virhe. Lapset itkivät ja valittivat vatsaansa kunnes oksennus puhdisti vatsaparan raskaasta rasvasta. Mitä sitten syödä? Keiton lientä, kanaa, mehukeittoa laimennettuna, hapanmaitotuotteita, banaania ja näkkileipää. Nämä ovat vatsaystävällisiä ja helposti sulavia. Vatsataudissa on tärkeää saada myös suoloja, johon näkkärin nakertelu tai liemen hörppiminen auttaa.
  10. Apteekin Osmosal. Tämä jauhe sekoitetaan veteen ja juodaan. Se sisältää juuri oikean määrän suoloja ja ravinteita ja palauttaa nopeammin kuntoon. Miinuksena, että tämä juoma on niin hirveää, että lapset ennemmin kuivuvat rusinoiksi kuin juovat sitä eikä se nikottelematta mene alas vanhemmaltakaan. Puolitoista vuotta sitten norossa yritin urhoollisesti juoda tätä, mies puolestaan vain maistoi ja luikki viltin alle. Ihana, ihana anoppini toi tätä enkä tähän päivään mennessä ole tohtinut myöntää, että se odottaa vieläkin kaapissa parasta ennen päivämäärän umpeutumista, jolloin voin tunnon tuskitta heittää sen pois.

Milloin lääkäriin? Soita ensin paikkakuntasi terveydenhuoltoon. Yleensä rajana pidetään kolmea vuorokautta, mutta jos lapsi valahtaa veltoksi, ei jaksa enää niellä tai yleiskunto muuten romahtaa, kannattaa olla yhteydessä aiemmin. Sen sijaan useammankaan vuorokauden oksennustauti ei isommalla lapsella välttämättä vaadi toimenpiteitä jos lapsen yleiskunto säilyy hyvänä ja lapsi on pirteä. Pienen vauvan kanssa ole herkästi yhteydessä, pikkuruikkuiset kuivuvat nopeasti! Vatsatautiin ei ole lääkettä, mutta joitain pahoinvointia helpottavia lääkkeitä on olemassa ja sairaalassa voidaan tiputtaa keittosuolaliuosta suoraan suoneen estäen kuivumista.

Kanakeiton lientä ja muutama onnekas sattuma. Lapset rakastavat tätä, joten ei tarvinnut houkutella kipeänäkään syömään. Katso resepti täältä

Meillä tauti kesti nelisen päivää. Ihme kyllä, ensimmäistä kertaa elämässäni säästyin vatsataudilta. Vain esikoinen ja keskimmäinen sairastivat, mutta raasut sairastivat sitten meidänkin edestä.

Kotisairaala: juomapullo, patja vuorattu pyyhkein ja kosteussuojin, jakkara vanhemman istua ja oksennusvati.

Mitkä on teidän luottokonstit vatsataudissa? Kerro kommenteissa muiden avuksi. ❤

p.s. Ja kas! Vatsatauti iski vieläkin takaisin! ÄLÄ julista lapsia terveiksi vain kahden oksentamattoman päivän jälkeen. Tämä tauti on katala ja kavala ja tekee paluun, kun vähiten odotat.

Vatsatauti on uuvuttava vieras. Sitä sammuu kesken leikin, kun voimat hiipuvat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s