Haetko opiskelemaan? Muutama tärppi!

  • Humanistinen ala ja kasvatusala
  • Liiketalouden ja tietojenkäsittelyn ala
  • Luonnonvara-ala
  • Matkailu-, ravitsemis- ja talousala
  • Merenkulun ala
  • Sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoito-ala
  • Tekniikan ala

Nämä kaikki on yhdistetty uuteen pääsykokeeseen. Ennen oli mm. sosionomiksi pääsykoe sekä haastattelukierros, jossa tsekattiin onko hakija yhtään kartalla mitä hakee opiskelemaan ja millaiset valmiudet hänellä on. Ei enää. Nyt mennään joko todistusvalinnalla tai meillä, jotka olemme kirjoittaneet aikapäiviä sitten, pelkästään pääsykokeella. Hakijoita on tuhansia.

Olen todella utelias uudistettua pääsykoetta kohtaan. Mitä kannattaa treenata? Onnekseni yksi aivan ihana, ihana ystäväni oli sattumalta osallistunut viime kevään pääsykokeeseen ja osasi siitä jotain sanoa. Lisäksi YLE uutisoi myös pääsykokeesta. Mitä siis tehdä, että pääsisi opiskelemaan?

Yhtälöt murtoluvuilla. Pääsykokeessa ei saa käyttää laskinta, joten sinänsä laskujen tulisi olla nopeasti pääteltävissä (tosin kuka sitäkin nyt valvoisi koronan aikaan ja etäkokeissa?). Näitä oli kuulemma ollut. Onneksi sivulla lukee, mitä pääsykokeessa testataan.

”Tässä osiossa arvioidaan valmiuksiasi ratkaista perus- ja prosenttilaskuja, ensimmäisen asteen yhtälöitä, yksikkömuunnoksia, matemaattis-loogista päättelykykyä vaativia tehtäviä sekä kykyäsi tulkita taulukoita ja kuvioita. Tässä osiossa laskimen käyttö ei ole sallittua.”

Uskokaa tai älkää. Itse asiassa lähihoitajien oppikirjoissa ovat juuri nämä osiot! Niinpä tahkoan tällä hetkellä mm. melkein lukemattomia eri tapoja suorittaa prosenttilaskuja. Mutta ne yhtälöt murtoluvuilla! Niitä oli kuulemma ollut paljon. Joten harjoitelkaa!

Englannin osio on VAIKEA! Hankala myös treenata, kun ei tiedä mitä pitäisi lukea. On vaan kuulemma vain tosi vaikea. No, jos luet lääketieteen artikkeleita englanniksi, ei varmaan ole hukkaan heitettyä aikaa.

Eettiset taidot. Onko oikein, että Petteri sairastaa? Nopeasti ajateltuna joo. Petterin vastustuskyky kasvaa ja elimistö oppii tuottamaan vasta-aineita tautia vastaan. Ilmeisesti VÄÄRIN! On eettisesti hyvin väärää, että poloinen Petteri sairastaa. Luultavasti parantumatonta leukemiaa, vaikkei sitä kokeessa mainita. Tästä en tosin tiedä. En ole koskaan vielä osallistunut pääsykokeeseen. Mutta kuulemma tämäntyyppisiä kysymyksiä osio sisältää. Onko oikein, että Matti tekee yksinhuoltaja Pirkon koulutehtävät? Pirkko ei ehdi niitä tekemään, koska siivoaa, imettää, silittää, imuroi ja pesee ikkunat. En todellakaan tiedä. Jos Pirkko ei opi lääkelaskuja, hän vielä tappaa jonkun. Mutta onko silti eettisesti oikein, että Matti jeesaa vaikeassa tilanteessa? Oikeasti innolla odotan tätä osiota. Laatijoilla on takuulla ollut hauskaa!

Minä haen opiskelemaan tänä vuonna. Niin ihanaa ja antoisaa nykyinen työni onkin, ei 20 tuntia per viikko sopimuksella elätetä perhettä, hädin tuskin itseänikään. Minulla on myös aito halu auttaa. Haluan tarjota perheille työkaluja helpottaa arkea. Tai haluan auttaa sopeutumisessa uuteen arkeen kehitysvammaisen lapsen kanssa. Väsyneet vanhemmat, alkoholisoituneet vanhemmat, vanhemmat joilla on vaikeuksia tunteiden hallinnan kanssa? Aina voi antaa työkaluja ja neuvoja arkeen. Keinoja selviytyä ja tuntea rakkautta lapsiinsa. Siihen minä haluan. Pitäkää peukkuja, että pääsen opiskelemaan. Täällä on jokaiselle hakijalle kaikki ulokkeet pystyssä!

One thought on “Haetko opiskelemaan? Muutama tärppi!

  1. Tsemppiä Jenni hurjana!! Ennen nykyistä ammattiani opiskelin myös lähihoitajaksi ja silloin vuonna ööö 2013 pääsykokeet oli kyllä ihan eri kaliberia! Mm.enkku-osiota ei ollut ollenkaan. Mutta hiano ja tärkeä ammatti, lykkyä tykö<3

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s