Ruokapussit ja eineskassit, – Etäkouluilu, ruokailu ja kritiikki

Osa on iloinnut etäkoululaisille jaetuista yltäkylläisistä ruokakasseista. Osa on olleet pettyneitä sisältöön ja lounasruoan suppeuteen.

IS uutisoi vantaalaisen perheenisän pettymyksestä ruokakassin sisältöön: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007853020.html . Kassissa oli sienirisotto, kasvishernekeitto, pyttipannu, kilo kaurahiutaleita, mustikkakeitto, näkkileipäpaketti, 400 g margariinia, kurkku, tomaatteja ja omena.

Minä ihmettelen, miten kiittämätön voi olla? Ymmärrän kritiikin, että ruokakassin sisältö olisi voinut olla monipuolisempi. Tässä tulee kuitenkin huomioida, että tietoa koulujen sulusta tuli nopealla aikataululla. Miten paljon tehtaat ja yritykset voivat toimittaa tuotteita? Kuntakohtainen budjetti sekä mikä on kohtalaisen maistuvaa kaikille, ruokien monipuolisuus ja riittävyys. Kyllähän sitä kotisohvalta voi googletella miten saisi monipuolisemman ruokakassin, mutta entäpä jos tuotteita ei ole? Silloin mennään sillä mitä on ja pyritään silti edes jonkinlaiseen vaihteluun.

Suomi ja Ruotsi ovat _ainoat_ maat (joskin joissain maissa voi olla paikkoja, joissa on ilmainen kouluruokailu), jotka tarjoavat ilmaisen kouluruokailun. Tämä on sekä etuoikeus että ylellisyys. Me pidämme sitä itsestäänselvyytenä, että lapsi saa ainakin yhden aterian päivässä. Se ei sitä ole. Se on asia, josta tulisi olla sekä ylpeä että kiittää.

Ilmainen kouluruoka tuli Suomeen vuonna 1948 ja tuolloin ei ollut edes haarukkaa tai veistä pöydässä. Olihan ruokakin puuroja, vellejä ja keittoja. Leivät piti tuoda kotoa ja oppilaat saatettiin velvoittaa tuomaan kouluun perunoita tai poimittuja marjoja.  

Tässäpä ruokalistaa 1960-luvulta (Lähde kotiliesi):

Ma: Vitapuuro (veteen), Margariinia 5 g, Ruisleipää 20 g, Maitoa 3 dl, Juustoa 20 g
Ti: Kaalikeitto, Margariinia 5 g, Ruisleipää 20 g, Maitoa 3 dl
Ke: Jukolavehnä/puolukkapuuro, Margariinia 5 g, Ruisleipää 20 g, Maitoa 3 dl, Juustoa 20 g
To: Tiistaikeitto, Margariinia 5 g, Ruisleipää 20 g, Maitoa 3 dl
Pe: Herkkupuuro/ruispuuro, Grahamsämpylä 50 g, Margariinia 5 g, Maitoa 3dl, Maksamakkaraa 20 g
La: Pinaattikeitto, Ruisleipää 20 g, Margariinia 5 g, Maitoa 3 dl, Juustoa 20 g

Myönnän, että nähtyäni kuvan vantaalaisen koulun ruokapussista, kritisoin sen ajatusta kahdesta puuropäivästä viikossa. Mutta puuron lisäksi tarjolla on mustikkakeitto joko puuron kanssa tai juomana ja puuroon margariinisilmä, tai sitten syö kahtena päivänä hernekeittoa ja jäljelle jää yksi puuropäivä. Yhdestä puuropaketista tulee n. 20-25 puuroannosta. Ihme jos tämä ei riitä edes kasvavalle teinille. Lisäksi kassissa olivat 400 g margariini, näkkileivät, vihannekset ja omena. No yksi omena on vähän reppana, mutta kyllä siitä muutaman vitamiinin saa eikä koulussa juuri sen enempiä tarjota.

Tarkoitus ei ole kattaa lapsen koko päivän ateriointia viitenä päivänä viikossa. Tarkoitus on tarjota yksi ateria.

Ruokakassin monipuolisuutta olisi ehkä voitu miettiä tarkemmin, mutta en tiedä oliko siihen mm. saatavuuden vuoksi mahdollisuutta. Voitaisiin ehdottaa, että mukaan laitetaan pussi perunoita, porkkanoita, makaronia ja niihin sopivat lisukkeet. Tällöin unohdetaan perheet, joiden arjen hallinnassa on ongelmia eikä nuori välttämättä ihan oikeasti osaa laittaa ruokaa. Eikä ole jaksamista opetella. Siksi ruuan tulee olla lähes valmista. Tämä on myös tasa-arvoista riippumatta perhetilanteesta tai lähtökohdista. Kaikilla vain ei ole sitä vanhempaa, joka auttaa ja opastaa kokkaamaan ruuan.

Vielä huonompi on ajatus ruokarahasta. Meneekö se oikeasti ruokaan vai johonkin muuhun?

Kannatan siis ruokakasseja. Kannatan myös valtiolta parempaa varautumista, kartoittamista ja kouluilta riittäviä resursseja selvittää budjetin puitteissa mahdollisimman monipuolinen ja lautasmallin suosittelema ruokanyssäkkä.

Lähteet: https://www.op-media.fi/terveys/70-vuotta-sitten-perheet-lahettivat-lapset-kouluun-ilmaisen-ruuan-perassa–nain-kouluruokailu-on-muuttunut/

https://www.ruokatutka.fi/artikkelit/kouluruokailu-ennen-ja-nyt/

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007853020.html

https://kotiliesi.fi/ihmiset-ja-ilmiot/ilmiot/kouluruoka-ennen-ja-nyt-nain-koulun-ruokalista-on-muuttunut-vertaa/

2 thoughts on “Ruokapussit ja eineskassit, – Etäkouluilu, ruokailu ja kritiikki

  1. No ainakin teidän perheessä, reseptiesi perusteella tästä kassista olisi paljon iloa. Olen miettinyt oletko uusavuton vai mieleltäsi köyhä, kun reseptisi ovat einesten jalostamista, pikamakaronia ja ketsuppia tai ”jos koulun köksäntunnit jäi väliin niin yritäpä tätä” -tasoa.

    Tykkää

  2. Mä ajattelin googlata, miten vettä keitetään, mut sit muistin, et Jenskan blokista varmaan sais ohjeet. Postaisitko seuraavaks siitä, pliide?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s