Miten viihdyttää yksivuotiasta? Lue nämä 7 vinkkiä!

Kirjoitin aiemmin 10 vinkkiä mitä tehdä sadepäivänä tai lopen väsyneenä täällä, mutta minulta toivottiin vinkkejä myös 1-2-vuotiaan pikkutaaperon viihdyttämiseksi. Ilman ruutuaikaa! Niinpä kokosin keinot, joilla olen saanut lapsen hetkeksi touhuamaan itsekseen ja saan sillä välin tehdyksi ruokaa, kotitöitä tai hoidettua muita asioita. Meillä tosin touhukkaan saa keskittymään näillä yleensä kymmenestä minuutista puoleen tuntiin, mutta ainakin kannattaa kokeilla. Ohessa viikon jokaiselle päivälle mahdollisuus huijata hetki itselle!

Kielletystä sallituksi

Varaa kielletystä sallituksi tavaroita, joita lapsesi mieluiten näpistää! Meillä ylivoimaiset suosikit ovat huulirasvat, kasvovoide, lompakko, avaimet ja kännykkä. Niinpä jemmasin piironginlaatikkoon johon kuopus nipin napin yltää, näiden kopioita. Pengon hieman laatikkoa, jätän pikkuisen raolleen ja heti kun poistun, on pieni salamana tutkimassa sisältöä. Kiellettyjä aarteita! Jos oikein juonikas haluaa olla ja lapsen takuuvarmasti pois jaloista, kannattaa jättää joku näistä muka-kielletyistä aarteista juuri ja juuri lapsen ulottuville, odottaa hetki ja kun katsot takaisin, taapero on sniikannut tavaran hyppysiinsä ja piiloutunut tutkimaan sitä. Näin lapsi saattaa pysyä tyytyväisenä hyvänkin aikaa!

Uuu, jännittäviä tavaroita! Tyhjä ja pesty huulirasva, tyhjä rasvatuubi, melkein oikeat avaimet, koru, kännykkä josta akku poistettu ja lompakko leikkirahoilla.

Leluläjä

Tästä seuraa sotkua, mutta ainakin meillä pari laatikollista leluja lattialle kaadettuna viihdyttävät pitkään. Lelutaivas toimii erityisen hyvin jos silitän lähettyvillä tai täyttelen kestovaippoja ja voin kommentoida välillä jotain lapsen huudahduksiin ja höpötykseen. Leluläjä on erityisen kiitollinen projekti silloin, kun haluat joka tapauksessa lajitella sekaiset lelut omiin laatikoihinsa. Jos jätät pienokaisen valvomatta lelukasan kimppuun, varmista, ettei joukossa ole tukehtumisvaaran aiheuttavia tavaroita.

Ihanan paljon tutkittavaa!

Keittiötarvikkeet

Ah nuo normaalisti kielletyt; vispilät, viinipullon tyhjiöpumppu, tiskiharja, pastapihdit, pullasudit ja muut jännittävät keittiöhärvelit! Kun niitä kerrankin saa kaivaa esille tutkittavaksi ja kokeilla mihin kaikkialle niitä saa tungettua ja mitä kaikkea niillä tehtyä. Reipas tiskaa tai pistää tiskikoneeseen tarvikkeet leikin jälkeen, laiska pyyhkäisee pahimmat liat pois, kelvoton kohauttaa olkiaan ja kerää vähiten kuolatut sellaisenaan laatikkoon. En kerro kuka näistä olen.

Kivalla leikillä murheellinen loppu, koska äiti ei anna jättää tiskiharjaa puhtaiden keittiövälineiden joukkoon.

Petipöyhy

Muistatteko lapsuudesta ne ihanan joutilaat aamut, ennen kuin pedit sijattiin ja peitoista ja tyynyistä sai rakentaa pesiä, piiloja ja pöyhiä sydämensä kyllyydestä? Se toimii edelleen! Ja jopa ihan pienille. Itse heittelen sängyllemme sisarustenkin peitot, tyynyt ja päiväpeitot, jotta saadaan oikein kunnon peittovuori minne kaivautua.

Kähvellä käsilaukku

Tämä on meillä todella toimiva! Äidin käsilaukku on yleensä salaisine tavaroineen saavuttamattomissa. Jos siihen pääseekin käsiksi, se sisältöineen yleensä pelastetaan pienistä käsistä varsin vikkelään. Niinpä tämä toimii hyvin samalla tavoin, kuin ”Kielletystä sallituksi”. Erona vain kohde ja että tavarat ovat hieman erilaisia. Pakkaa laukkuun vaikkapa meikkipussi, jossa on pieniä, tyhjiä rasioita tai putsattuja tyhjiä meikkihärpäkkeitä. Kampa, läpinäkyvä vesipullo (jossa on sisällä vettä!) muistivihko ja korttilompakko. Nenäliinapaketti on tosi pop, mutta henkisesti kannattaa varautua silppuun ja sotkuun. Liinoja teurastaessa lapsi pysyy hyvän hetken hiljaa.

Hän on todella taitavasti piiloutunut käsilaukusta kähveltämänsä saaliin kanssa. Kun lapsi uskaltautuu piilosta, riittää kun kysyy: ”Mitä sinulla on siellä? Saako olla?” ja lapsi pinkaisee seuraavaan piiloon varjelemaan ryöstösaalistaan.

Sotaten ja lotraten

Tunnustetaan, tämä toimii meillä parhaiten keväästä alkusyksyyn ulkona. Laitan muutamaan vatiin ja muovilaatikkoon muutaman sentin verran vettä ja lapsi pääsee loiskuttelemaan sydämensä kyllyydestä. Isolla pensselillä voi maalata terassia vedellä, leikkisammakot laittaa kylpyyn tai vain kaataa ja kanniskella vettä ympäriinsä. Kylpyhuonekin käy, mutta yleensä kuopus taapertaa ennemmin tai myöhemmin seurankaipuussa sieltä ja ellei leikkiä keskeytä, koko asunto lainehtii. Yleensä lotraaminen on toimivinta pyykkihuollon yhteydessä jolloin voin samalla valvoa tilannetta. Muistathan, että lasta ei saa koskaan jättää valvomatta matalankaan veden äärelle tai liukkaille kaakeleille.

Jos teillä kylppärin kaakelit saumoineen sopivat sormiväreille, voi lapsen laittaa nakuna kylppäriin sotkemaan värien ja ison paperin kanssa.

Yksi hauskimmista sottaleikeistä on maalata marjoilla. Ei haittaa vaikka maalaustarvikkeet eksyisivät suuhun, vaan ehkä koko välipalan saa katettua näin kätevästi! Ja itse koen marjamössön helpommaksi putsata kuin sormivärisotkun.

Ruualla lahjominen

Soo soo, sanovat hampaidenhuollon ammattilaiset. Mutta joskus on vaan pakko joustaa. Talk-murut ovat kova juttu, näkkärin palaset, suolatikut ja joskus raffel-sipsit. Joskus saan huijattua terveellisempää naposteltavaa tarjoamalla sen uudella tavalla. Annan löytää keittiötasolta, kulhosta lattialta tai ”pihistää” leikkuulaudalta. Ja lapsi mutustaa tyytyväisenä saalistaan piilossa keittiönpöydän alla!

Joskus mikään näistä ei toimi. Kuopus parkuu jalanpuntissa kiinni eikä suostu mihinkään yhteistyöhön. Joskus vain tulee niitä päiviä, kun ainoastaan äiti kelpaa. Olisiko teillä jakaa kommenttikenttään vinkkiä tännepäin, mitä silloin kokeilla? 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s