10 vinkkiä mitä tehdä lasten kanssa sadepäivänä tai väsyneenä

10 nopeaa ideaa viihdyttää jälkikasvua, kun ulkona piiskaa rankkasade tai itse on lopen uuvuksissa.

1 Leikatkaa kuvia lehdistä. Meillä suosittua on leikata eri ruokien ja tavaroiden kuvia ja perustaa kauppa. 5-vuotias esikoinen on jo varsin etevä, 3-vuotias innostuu kun saa sakset käsiinsä ja 1-vuotias repii lehteä muuten vain innolla.

2. Rakentakaa maja. Hyvällä tuurilla saat leikin alkuun ja voi itse hengähtää, kun jälkikasvulla on jännä majaleikki meneillään. Yksinkertaisimmillaan maja on huopa olohuoneen pöydän päällä – tai pahvilaatikko!

Tiia Marian Joose tutustuu antaumuksella majaan. Kuva: Tiia Maria

3. Lattia on laavaa! Muutama huopa, tyynyjä, lehtiä, mitä ikinä keksitkin, joista rakentaa nopea rata hyppiä asunnon läpi koskematta lattiaan. Tätä voi varioida loputtomiin. Kenties lapset ovatkin petokaloja karkuun pomppivia sammakoita ja kaadetut tuolit ovat myrskyn katkomia puita.

Tyynyt, lehdet, huovat. Kaikki käy selviytymiseen kun lattia on laavaa!

4. Perustakaa elokuvateatteri tai leikkikirjasto kirjoista. Jos jaksat, askartele ensin lasten kanssa kirjastokortit tai elokuvaliput. Leikkielokuvaksi käyvät sarjakuvat tai kirja. Ja shh! Elokuvissa tai kirjastossa pitää olla hiljaa. Jos jaksat, lue lapselle. Jos et, niin lapsi saattaa hyvinkin innostua itse lukemaan tai selailemaan ”elokuvaa”. Kirjastossa riittää luettavaa, järjesteltävää ja lainattavaa hyväksi toviksi.

5. Pukuleikit. Jos lapsi vain innostuu, anna hänen lainata joitain hienompia vaatteitasi, asusteitasi ja miettikää, mihin hienoon paikkaan lapsi tai lapset ovat menossa. Meillä äidin hatut ja korut ovat pop.

6. Tehkää satukirja tai useampi. Kirjaksi taitetaan muutama A4-koon paperi ja niitataan yhteen. Lapsi piirtää kuvat ja kertoo, mitä sadussa tapahtuu. Muistakaa jättää tekstille oma tilansa. Vanhempi kirjoittaa sadun muistiin. Meillä nämä olivat pitkään todella suosittuja sekä tehdä että lukea.

7. Leipokaa. Joko leikisti tai jos energiaa riittää, oikeasti. Aikaa menee jo kun otetaan joko leikkitarvikkeet tai oikeat esille. Meillä leikkiruuat ja ruuanlaittovälineet innostavat tähän leikkiin aina uudestaan. Aina parempi, jos leikkiin saa ottaa muutaman oikean tarvikkeen, kuten valkosipulipuristimen.

8. Piknik olohuoneeseen. Etenkin jos pitäisi laittaa ruokaa, eikä jaksaisi. Meillä aikanaan keitin pari kananmunaa, kuorin porkkanoita, omenaa ja tein pikkuruisia leipäpalasia, jotka aseteltiin piknikille sievästi eri päällisten kera. Koska olimme piknikillä, erilaiset (pehmo)eläimet ympäröivät retkeilijöitä. Tästä voi jatkaa seuraavaan leikkiin:

9. Pehmoeläinleikit: Nallesairaala, eläinlääkäri tai eläintarha. Meillä myös duplot ovat suosittu eläintarhan rakentamiseen. Kun leikin kerran saa alulle, lapset yleensä leikkivät kohtalaisen sopuisasti keskenään. Eläimiä pitää hoitaa ja hoivata, niille täytyy rakentaa aitauksia tai omia petipaikkoja, ruokkia ja paijata.

10. Tämä vaatii pientä ennakointia: Puuhapussi. Itse kirjoitin etukäteen parisenkymmentä korttia, joissa oli tehtäviä tyyliin: ”etsi huoneesta sininen esine”, ”nimeä kolme maustetta”, ”etsi pihalta kolme erilaista kasvia” ja niin edelleen. Kortteja kannattaa tehdä todella reilusti! Meillä ainakin määrä oli aivan riittämätön ja tehtävät tehtiin useampaan kertaan, mikä käy yksitoikkoiseksi.

Näiden lisäksi voit lukea vinkkejä aiemmasta artikkelistani Silmäpusseja, eli selviytymispaketti valvoneelle.

3 thoughts on “10 vinkkiä mitä tehdä lasten kanssa sadepäivänä tai väsyneenä

  1. Hyviä vinkkejä! Olisiko vielä pienemmille muksuille vinkkejä? Moni kotivanhempi tuskailee, mitä tehdä yksinäisen yksivuotiaan kanssa, ja länttää lopulta aina kännykän käteen.

    Tykkää

    1. Kiitos. 🙂 Yritän tässä juuri pähkäillä asiaa, -etenkin jos kyseessä on ylivilkas yksivuotias. Lupaan palata pikapuoliin asiaan!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s